Fartuchy gastronomiczne – od zapasek po fartuchy robocze
Fartuchy gastronomiczne, jak sama nazwa sugeruje, są przeznaczone dla personelu kuchennego zatrudnionego w restauracjach, barach, jadłodajniach, stołówkach czy hotelach. Wszystkie tego typu fartuchy służą praktycznie do tych samych celów, ale mogą różnić się między sobą pod względem posiadanych właściwości. Pytanie zatem, na co zwrócić uwagę by wybrać odpowiednie rozwiązanie dla pracowników kuchni?
Do grona fartuchów gastronomicznych można zaliczyć tradycyjne fartuchy robocze, tuniki robocze gastronomiczne oraz zwykłe zapaski gastronomiczne – czyli odzież chroniącą od pasa w dół. Tego rodzaju odzież, wraz z nakryciem głowy, kitlem lub bluzą kucharską, a także butami z antypoślizgową podeszwą, składa się na profesjonalny ubiór kucharza. Co ważne, mimo że fartuchy gastronomiczne mają dość prostą konstrukcję, to jednak ze względu na istotność funkcji jakie pełnią, ich wybór nie może być przypadkowy.
Dobry fartuch gastronomiczny – cechy
Główną rolą fartuchów jest chronić odzież własną kucharzy przed zabrudzeniami. Ponieważ są noszone przez wiele godzin w ciągu dnia, a przy tym muszą się dobrze prezentować, lista cech jakie powinny posiadać jest stosunkowo długa. Przede wszystkim, wysokiej jakości fartuchy i zapaski są wykonane z dobrych gatunkowo tkanin, które zapewniają im dużą wytrzymałość oraz odporność na ścieranie i wielokrotne pranie.
Fartuch gastronomiczny musi też spełniać normy związane z higieną pracą, a przy tym posiadać odpowiedni krój, który zapewnia użytkownikowi wygodę i swobodę ruchów. Jeśli chodzi o tę ostatnią kwestię, to należy zwrócić również uwagę na sposób zakładania fartucha i rodzaj zastosowanego w nim zapięcia. Ważne, aby odzież była pod tymi względami dopasowana do specyfiki zadań, jakie realizuje dany pracownik kuchni. Dobrym rozwiązaniem może okazać się wybór modelu fartucha z funkcjonalnymi kieszeniami, dzięki którym można mieć łatwy dostęp do smartfona czy notesu.
Fartuch gastronomiczny z logo to dobry pomysł